nwindows8

Windows 8: Önyüklenebilir USB Flash Sürücü Oluşturmak

 Son güncelleme: 20 Mart 2014
           Windows 8 Tüketici Önizleme Sürümü'nün (Windows 8 Consumer Preview) indirilmeye sunulmasından yaklaşık 3 ay sonra beklenen oldu ve Microsoft daha önceden duyurduğu üzere 31 Mayıs TSİ 17:00'de Windows 8 Önsürümü (Release Preview) indirilmeye sundu. Bu yazıda indirdiğiniz ISO formatındaki sürümleri USB belleğe "Önyüklenebilir" olarak nasıl atabileceğinizi anlatacağım...


Sitede Windows kurulumu ve bununla alakalı konuları işleyen
çok fazla makale var. Bu konuda "Kafamız karışıyor hangi makale bana uygun anlamıyorum!" mealinde çok fazla serzenişle karşılaşıyorum. Bu yüzden bütün bu makaleleri kısaca açıkladığım bir ana makale oluşturdum. Siz de kafası karışanlardansanız önce bu makaleyi okuyun: Windows 8 ve 8.1 Kurtarma, Uygulama ve Kurulumları Ana Konu

     SİSTEM GEREKSİNİMLERİ;

    • İşlemci: +1 GHz
    • RAM: 1 GB (32-bit) için 2 GB (64-bit) için min.
    • Sabit disk alanı: 16 GB (32-bit) veya 20 GB (64-bit)
    • Grafik kartı:  Minimum DirectX 9 destekleyen bir kart

    İkincil gereksinimler:

    • Dokunma fonksiyonununu kullanabilmek için bir tablet bilgisayar veya destekleyen bir monitör
    • Uygulamaları indirip çalıştırmak amacıyla Windows Mağazası'na erişmek için etkin bir Internet bağlantısı ve en az 1024 x 768 ekran çözünürlüğü.
    • Uygulamaları kullanmak için en az 1366 x 768 ekran çözünürlüğü.


    I. YOL; 
    "Windows 7 USB DVD Download Tool" ile


    1- Yazıyı uygulayabilmeniz için Windows 8 kurulum dosyalarına ISO formatında sahip olmalısınız.


    2- Eğer henüz indirmedi iseniz buradan  Windows 7 USB DVD Download Tool aracını indirin ve kurun.


    3- Windows 7 USB DVD Download Tool aracını  çalıştırın ve Browse tuşuna basarak indirdiğiniz Windows 8 ISO dosyasını gösterin. Ardından Next butonuna basarak ilerleyin.






    2- USB Device butonuna tıklayın.





    3- USB belleğinizi gösterin. (Eğer USB belleğiniz görünmüyorsa, resimde yeşil daire içine alınmış Yenile butonuna basarak görünmesini sağlayabilirsiniz)





    4-  Eğer USB belleğiniz 4 GB kapasiteye sahip ise ve içinde veri varsa yetersiz disk alanından dolayı içindeki verilerin silineceğine dair bir uyarı alacaksınız. Eğer verileriniz önemli ise Cancel butonuna basarak işlemi iptal edin ve verilerinizi yedekledikten sonra adımları tekrarlayın. Eğer veriler önemli değilse Erase USB Device botonuna tıklayın ve 2. çıkan uyarı ekranını da onaylayarak devam edin.






    5- USB bellek önce biçimlendirilecek,





       ardından Windows 8 ISO dosyasının içeriği USB belleğe kopyalanacak.





    6- Kopyalanma bittikten sonra programı kapatın.



    Artık Windows 8 kurulumu için hazırsınız...


    II. YOL; 
    "YUMI"  ile,


    YUMI aracını daha evvel "Süper" Bootable Usb Disk adlı yazımda anlatmıştım. Çok pratik olan bu Linux temelli aracı (Eğer Usb belleğiniz 4 GB'tan büyük ise) birden fazla önyüklenebilir aracı aynı belleğe atmak için kullanabilirsiniz. Ayrıca Windows 7 USB DVD Download Tool aracının aksine bu araç belleği NTSF değil Fat32 olarak biçimlendiriyor. Eğer USB belleğinizin FAT32 olarak kalmasını istiyorsanız bu aracı kullanın.



    A- Eğer henüz edinmediyseniz aracı buradan indirin. Araç kurulum istemiyor sadece çalıştırın.


    B- Sözleşmeyi kabul ettikten sonra alttaki ekran ile karşılaşacaksınız. Önce USB belleğinizi seçin ardından Windows Vista/7 installer seçeneğini seçin.





    C- Karşınıza çıkan uyarıyı Tamam diyerek geçin.
    (Uyarı, USB belleğe birden fazla önyüklenebilir araç attığınızda 2 tane Sources klasörü oluşacağı için karşılaşabilecek aksaklık hakkında)





    D- Browse butonuna basarak Windows 8 ISO dosyasını gösterin ve Create diyerek işlemi başlatın.




    E- Dosyalar kopyalanacak ve işlem bittiğinde başka araç eklemek isteyip istemediğiniz sorulacak. Hayır deyin ve aracı kapatın.





    III. YOL; 
    "Komut İstemcisi" ile,



    Bu yol esnekliği sebebi ile en kullanışlı olan yöntem. Sadece Windows 8 için değil, elinizde herhangi bir kurulum medyası (Windows 7-8, WinRE, çeşitli önyüklenebilir araçlar vs.) ISO formatı olarak değilde dosya olarak veya DVD olarak mevcutsa bu yöntemi kolayca kullanabilirsiniz. 


    UYARI: 32 Bit bir işletim sisteminde sadece 32 bit kurulabilir usb bellek oluşturabilirsiniz. Diğer bir deyişle 32 bit Windows XP, Vista, 7 veya 8'de 64 bit bir Windows  sürümünün usb bellekten kurulabilir versiyonunu oluşturamazsınız!


    1- Usb belleği takın, otomatik çalıştırma penceresi açılırsa kapatın.

    2-  Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın.

    3- Komut istemcisine diskpart yazın ve Enter'a basın.

    4- list disk yazın ve Enter'a basın.

    5- select disk*  yazın ve  Enter'a basın. ("*" yerine yazacağınız numara burada usb belleğinize karşılık gelen numara olmalı örnekte select disk 2)

    6- clean yazın ve Enter'a basın.

    7- create partition primary yazın ve Enter'a basın.

    8- select partition 1 yazın ve Enter'a basın.

    9- active yazın ve Enter'a basın.

    10- format quick fs=ntfs yazın ve Enter'a basın.

    11- Eğer otomatik çalıştırma penceresi çıkarsa kapatın.

    12- assign yazın ve Enter'a basın.

    13- exit yazın ve Enter'a basın.

    14- Komut istemcisini exit yazıp Enter'a basarak kapatın.


    Alttaki resimde ve/veya videoda bütün bu adımları görebilirsiniz.



    15- Artık tek yapmanız gereken Windows 8 kurulum dosyalarını USB flash süürücünüze kopyalamak...







    Artık Windows 8 kurulumu için hazırsınız...





    USB flash sürücü yerine harici disk (HDD) kullanıyorsanız;

    DİKKAT! Harici diskler üzerinde Komut istemcisi üzerinden işlem yapmak ileri düzey kullanıcılara yöneliktir. Tek bir yanlış komut bütün diskinizin tek kalemde silinmesi için yeterli olabilir. Uyarıldınız!


    1- Disk Yönetimi'
    ni kullanarak tercihen 4096 MB (4GB) boyutunda bir bölüm oluşturun. (NTFS olarak biçimlendirilecek)

    2-  Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın.

    3- Komut istemcisi'ne diskpart yazın ve Enter'a basın.

    4- list disk yazın ve Enter'a basın.

    5- select disk*  yazın ve  Enter'a basın. ("*" yerine yazacağınız numara burada harici diskinize karşılık gelen numara olmalı (Boyutundan tanımlayabilirsiniz) örnekte select disk 2  Alttaki resimleri inceleyin)

    6- List partition yazın ve Enter'a basın.

    7-  select partition *  yazın ve  Enter'a basın. ("*" yerine yazacağınız numara burada 1. adımda oluşturduğunuz bölüme karşılık gelen numara olmalı (Boyutundan tanımlayabilirsiniz) örnekte select partition 3  Alttaki resimleri inceleyin)

    8- Active yazın ve Enter'a basın.

    9- exit yazın ve Enter'a basın.

    10- Komut İstemcisi'ni exit yazıp Enter'a basarak kapatın.

    11- Yukarıda 15. adımı uygulayın.


    Etiketler

    3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

    Son yorumlar

    Twitter

    Facebook

    İzleyiciler

    Rastgele

    item